2011. szeptember 26., hétfő

Burger Barna: Fejvagyírás - 92 íróportré - Jelenlegi ára: 900 Ft

Burger Barna : Fejvagyírás - 92 íróportré
A fénykép nem arról szól, hogy híres-e az író vagy sem. A fénykép nem arról szól, hogy jó-e az író vagy közepes. A fénykép nem arról szól, hogy híres vagy kezdő. A fénykép nem ítélkezik, hanem megmutat. A fénykép arról szól, hogyan lesz egy helyzetből és a fényből kép.
„ Fotózás közben gyakran kutattam, vajon, ha látom és belenézek egy író szemébe, ezután mást jelentenek-e számomra írásai? Kapok-e támpontot – akár egy fénykép által is – arról, hogy miről mit gondol és hogyan ír? Utólag is azt gondolom, a fotó sokat segíthet. Nekem Ady 88 éve készült portréja ma is aktuális, csakúgy, mint az írásai. Így teljes bennem az a sok ragyogó írás, a titokzatos fotóval együtt. ” - írja a kötetben Burger Barna.
A fotóművész 2004 januárjában vágott bele egy olyan album elkészítésébe, amely 92, a magyar irodalom meghatározó alakjait felvonultató művészportrét közöl az írók által kifejezetten a könyvbe szánt kiegészítő gondolataival. Bár a tipográfia és a szerkesztés a XXI. századot idézi, a fotók hagyományos technikával készültek, meghittséget és bensőségességet sugároznak. A PrintXBudavár Rt. által kiadott könyv szerkesztésére Hafner Zoltán vállalkozott, aki számos kedvelt hazai író, köztük például Kertész Imre könyveinek állandó szerkesztője.
Fejvagyírás című kötetben szereplő íróportrék:  Aletta Vid, Bächer Iván, Balázs Attila, Balla Zsófia, Bartis Attila, Báthori Csaba, Békés Pál, Beney Zsuzsa, Bereményi Géza, Bertók László, Bódis Kriszta, Bodor Ádám, Borbély Szilárd, Csaplár Vilmos, Csukás István, Darvasi László, Dobai Péter, Eörsi István, Esterházy Péter, Faludy György, Fejtő Ferenc, Ferencz Győző, Forgács Zsuzsa, Földényi F. László, Garaczi László, Gergely Ágnes, Göncz Árpád, Grecsó Krisztián, Grendel Lajos, Györe Balázs, Győrffy Ákos, Gyurkó László, Halasi Zoltán, Határ Győző, Háy János, Hubay Miklós, Ilia Mihály, Juhász Ferenc, Kántor Péter, Kányádi Sándor, Karafiáth Orsolya, Karátson Gábor, Kemény István, Keresztury Tibor, Kertész Ákos, Kertész Imre, Konrád György, Kornis Mihály, Kovács András Ferenc, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Kulin Ferenc, Lábass Endre, Lator László, Lázár Ervin, Lengyel Balázs, Lengyel Péter, Marno János, Márton László, Mezei András, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Pályi András, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Podmaniczky Szilárd, Polcz Alaine, Rába György, Rakovszky Zsuzsa, Réz Pál, Sándor Iván, Sárközi Mátyás, Schein Gábor, Somlyó György, Spiró György, Szabó Magda, Szabó T. Anna, Székely Magda, Szijj Ferenc, Szőcs Géza, Takács Zsuzsa, Tar Sándor, Térey János, Tolnai Ottó, Tóth Krisztina, Vámos Miklós, Várady Szabolcs, Varró Dániel, Visky András, Zalán Tibor és Závada Pál.  
ELŐSZÓ
A fénykép nem arról szól, hogy híres-e az író vagy sem. A fénykép nem arról szól, hogy jó-e az író vagy közepes. A fénykép nem arról szól, hogy híres vagy kezdő. A fénykép nem ítélkezik, hanem megmutat. A fénykép arról szól, hogyan lesz egy helyzetből és a fényből kép.
Aki már próbált száz egynéhány embert ennyi idő alatt megörökíteni, az tudja, hogy ilyenkor egyfolytában csöng a mobil, és hogy végül a legegyszerűbb már magát a fényképet elkészíteni. A többi csak szervezés kérdése. Burger Barna fényképei azoknak a mini-történeteknek is a dokumentumai, amelyek a fényképész és a modell közt a találkozás pillanatában létrejöttek.
De mindenekelőtt ezek a fotók a fényről szólnak, és arról, hogyan lesz belőle fénykép.


Jelenlegi ára: 900 Ft

Az aukció vége: 2011-10-13 21:27
. Burger Barna: Fejvagyírás - 92 íróportré - Jelenlegi ára: 900 Ft